10 Şubat 2008 Pazar

011-Eşleştirme Projeleri Hakkında

Katılım Öncesi Mali işbirliği kapsamında Türkiye için hazırlanan mali yardımların tek yönetmelik altında toplanması çalışmaları sonucunda, projelerin bu program dâhilinde yürütülmesi öngörülmüştür.

Katılım Öncesi Mali işbirliği kapsamında yürütülecek projelerin yatırım kısımlarının %25’inin ülkemiz bütçesinden karşılanması gerekmektedir.

Ulusal katkı payının karşılanması projelerin başlaması için bir ön koşuldur.

Aday ülkelere yapılan bu mali destek programı çerçevesinde, İdari kapasitenin ve kurumsal yapılanmanın güçlendirilmesi bir öncelik olarak ortaya çıkmıştır.

Kurumsal yapılanma, Topluluk müktesebatının üstlenilmesi ve uygulanmasında sorumluluğu olan kamu kurum ve kuruluşlarının AB ile uyumlu hale getirilmesi ve güçlendirilmesi anlamına gelmektedir.


Katılım Öncesi Mali Yardım Programı çerçevesinde tahsis edilen fonların, Lüksemburg Zirvesi’nde alınan karar uyarınca, özellikle Eşleştirme (Twinning) Mekanizması aracılığıyla, kurumsal yapılanmaya yönelik projeler için kullanılması öngörülmektedir.


1998 yılında AB Komisyonu tarafından, aday ülkelerin kamu kurumlarına, AB mevzuatını uygulamaya geçirmeye yönelik kurumsal yapılanma çabalarında destek vermek üzere geliştirilmiş bir sistemdir.

Aday ülkelerin Topluluk Müktesebatını (Kanunlar, anlaşmalar, sözleşmeler vb.) Üye Devletlerle aynı standartlarda uygulayabilmeleri için gerekli yapıların, insan kaynaklarının ve yönetim becerilerinin geliştirilmesine yardımcı olacak temel kurumsal yapılanma aracı olarak uygulamaya konmuş bir destek mekanizmasıdır.

Hiç yorum yok: